Po 200 letech obnoví rybník

blank

Na Hodonínsku chtějí mezi Dolní Bojanovice a Josefov vrátit rybník. Historické nádrži dali úředníci podle Hodonínského deníku důležité razítko pro územní rozhodnutí.

„Je to úspěch, získali jsme jej od prvotní myšlenky po jedenácti letech,“ řekla starosta Dolní Bojanovic Eva Rajchmanová. Rybník chtějí v lokalitě obnovit kvůli zadržení vody v krajině, ochraně před povodní a také pro relaxaci.

„Nyní čeká odborníka práce na projektové dokumentaci pro stavební povolení. Pokud nám ho speciální stavební úřadu udělí, tak chceme v příštím roce požádat o dotaci,“ přiblížila další postup starostka. Nádrž se bude rozprostírat na více než pěti hektarech a má pojmout přes devadesát tisíc kubíků vody.

„K roku 1415 se v Dolních Bojanovicích zmiňuje také malý rybník, který lze lokalizovat do míst, jimž se doposud říká Rybníček, jeho hráz také připomíná ulice Na Hrázce,“ upozornil historik a archeolog Jiří Pajer. Voda z rybníku pravděpodobně zmizela začátkem 19. století. „V důsledku zemědělských reforem se výrazně změnil krajinný ráz Hodonínska. Rušily se rybníky a na jejich místě byly zřizovány jetelové louky a lány brambor,“ doplnil Pajer.

Ilustrační foto 

Scroll to Top