Dačice se připravují na strategii boje se suchem

blank

Obyvatelé Dačic na Jindřichohradecku dostali na otevřeném jednání možnost připojit zkušenosti a návrhy, jak zadržet vodu v krajině. Kvůli kůrovcové kalamitě přišel region o téměř všechny smrkové lesy.

„Vytvořili jsme velké suché plochy, ať už ve městech nebo velké sklizené lány, a když na to svítí sluníčko a není tam voda, tak najednou máme povrchovou teplotu čtyřicet až padesát stupňů. Od toho se ohřívá vzduch, proudí nahoru a stoupá tak vysoko, že se tam setká s prouděním, které jde na oceán, a tak vysycháme,“ popsal princip cirkulace vody v krajině klimatolog Jan Pokorný, podle kterého je při boji s oteplováním mnohem důležitější než nulová uhlíková stopa právě zadržování vody.

„My bychom měli spoustu příležitostí, jak oxid uhličitý stáhnout do půdy, do organické hmoty v půdě, a to můžeme udělat jenom tak, že zadržíme vodu, aby ty rostliny rostly,“ řekl dále Pokorný. Ekologický zemědělec Miloš Stejskal vidí problém v nedostatku organické složky v půdě, která spíš než na polích končí v bioplynových stanicích.

„Pokud jsou dotace takové, že podporují produkci a neuznávají zásadní roli zemědělce, tedy to, že vytváří místní klima a rozhoduje o množství a kvalitě vody, tak se to neposune,“ zdůraznil Jan Pokorný. Dačice také kladou důraz u plánovaných staveb na hospodaření s dešťovou vodou „Konkrétně projektujeme třeba parkoviště Berky z Dubé, což je taková záchytná plocha a tam se díváme tímto směrem. To znamená, že by tam měla být zatravňovací dlažba, která umožňuje dešťovým srážkám zasakovat se do země,“ potvrdil Martin Šťastný z odboru dotací a investic.

Scroll to Top