V Přerově odkryli více než pět set let starou studnu

blank

Na přerovském Horním náměstí nahlédli do staré studny, o jejíž existenci svědčily archivní prameny. Archeologové od jara zkoumali vnější plášť a nyní odkryli betonový poklop, který studnu v 19. století uzavřel. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Na tento okamžik čekalo několik generací lidí,“ uvedl archeolog Zdeněk Schenk z Muzea Komenského v Přerově. Studna se podle něj zachovala pod vrstvou zeminy a betonovým poklopem, na kterém ještě v 70. letech 19. století stávala mechanická pumpa, jež nahradila původní rumpál.

Sloužit zřejmě přestala na začátku 20. století, kdy byl ve městě vybudován vodovod. „Nejenže jsme zjistili, že studna není zasypána, ale její konstrukce je na první pohled v dobrém stavu. Ten, kdo zadal zakázku na její vybudování, ji nechal vystavět velmi precizně,“ podotkl Schenk. Podle archeologů je studna hluboká asi čtrnáct metrů a je v ní voda sahající do hloubky zhruba tři metry. Při výzkumu pomáhali také pracovníci Akademie věd (AV) a Českého hydrometeorologického ústavu, kteří studnu zaměřili pomocí 3D skenování.

„Je to poměrně nová geodetická metoda, která automaticky pomocí paprsku zachycuje prostor s hustotou bodů v milimetrech. Díky tomu jsme dostali reálný 3D obraz objektu,“ vysvětlil František Kuda z Ústavu geoniky AV. Přerovská radnice se bude zabývat dalším využitím studny. „Podle prvotních jednání to zatím vypadá tak, že bychom studnu chtěli zachovat. Mohla by znovu být dekorativním a dominantním prvkem Horního náměstí,“ řekl náměstek primátora Michal Zácha.

Scroll to Top