Plzeňský kraj chce využít vodu z Nýrské přehrady

blank

Kvalitní vodu z Nýrské přehrady chce využít kraj k zásobování obcí na Klatovsku, jihu Plzeňska i části krajského města. Hejtmanství tím reaguje na pět let trvající sucho, jehož vinou ubývá spodní voda v plzeňské aglomeraci a nevyhne se tomu v blízké době ani sever Plzeňska a Rokycansko. Náklady akce by se vyšplhaly na stovky milionů korun. ČTK o tom informovala krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová.

Svazek obcí z Klatovska již schválil studii proveditelnosti, kterou zadá do konce roku. „Cílem bude, zjistit možnosti rozšíření stávajícího skupinového vodovodu z Nýrska a napojení dalších obcí v jeho dosahu. Stabilní a dostatečně kapacitní zdroj by zásoboval oblasti, které jsou zasažené suchem,“ řekla Trylčová.

Kraj také zanalyzoval kapacity nádrží v Plzeňském kraji i v okolních regionech, například ve Žluticích na Karlovarsku, odkud by se mohlo napojit Tachovsko. „Vzniklo sedm směrů, kudy by se mohlo potrubí protáhnout dále. V nádržích je stále velmi kvalitní voda a bylo by neefektivní dělat vrty,“ uvedla radní. Na pořadu dne je však voda z Nýrska.

Experti prozkoumají kvalitu podzemní vody u plzeňské čistírny

Odborníci se rovněž zaměří na podzemní vody u čistírny odpadních vod v Plzni. Ta by totiž měla naplňovat vysychající Bolevecký rybník, jehož hladina je v současnosti o metr níž, než bývala v minulosti. Analýzu možného doplňování rybníku provedla společnost DHI.

„Nyní je hladina zhruba o metr níž, než v minulosti bývala,“ řekl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. Společnost DHI prezentovala tři možnosti. Čerpání vody přímo z řeky, odběr podzemní vody z oblasti u čistírny a čerpání vody, která prošla čistírnou. Ve všech případech se počítá s úpravou vody před jejím finálním dodáním do rybníku. Další studie se budou týkat toho, jaké technologie by byly zapotřebí, jaká by byla jejich cena a jak nákladná by byl samotný transport vody do rybníka.

Scroll to Top