Brazilská policie navrhla obvinit dvě firmy za protržení důlní nádrže

blank

K tragédii došlo na konci ledna u města Brumadinho ve státě Minas Gerais, když se protrhla odpadní nádrž dolu na železnou rudu. O život přišlo 248 lidí, další desítky se dodnes nepodařilo najít. Do akce bylo nasazeno 200 hasičů a 13 vrtulníků.

„Tam, kde se protrhla přehrada, byla jídelna, parkoviště a kanceláře těžební společnosti,“ upozornil po tragédii místní obyvatel Adolfo Alves. Přehrada, která fungovala od roku 1976, byla před protržením vyřazena z provozu. Nadnárodní korporace Vale provozující důl se obhajuje, že dodržovala všechny předpisy.

Vláda již společnosti udělila dvě pokuty a na jejích účtech obstavila zhruba padesát miliard korun na náhradu škod. Nyní Brazilská federální policie uvádí, že firmy Vale a německá Tüv Süd používaly padělané dokumenty, podle kterých byla důlní odpadní nádrž u města Brumadinho bezpečná a stabilní.

Podle policie obě společnosti věděly, že je hráz dlouhodobě nestabilní. Viníky také usvědčuje interní emailová komunikace, ke které se vyšetřovatelé dostali. V únoru také brazilská vláda nařídila do dvou let uzavřít v zemi všechny důlní odpadní nádrže, které byly postaveny stejnou metodou.

Důlní společnosti v zemi používají nyní 84 nádrží tohoto typu, z toho u 43 hrozí nebezpečí protržení. Ve státě Minas Gerais se jedná o druhou podobnou událost za poslední tři roky. V listopadu 2015 se protrhla odpadní nádrž u města Mariana, zemřelo 19 lidí.

Scroll to Top