SAE: Český systém S.A.W.E.R. vyrábí poušti vodu ze vzduchu

blank

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT testují v poušti zařízení na výrobu vody ze vzduchu. Po úspěšném završení zkušebního provozu v laboratorním prostředí byl  systém S. A. W. E. R. zabudován s veškerým příslušenstvím do dvou přepravních kontejnerů, které byly odvezeny z centra v Buštěhradu u Kladna do Spojených arabských emirátů.

Fungování  vyhodnotí po šesti měsících. Systém, který se vejde do dvou lodních kontejnerů, vyrobí 100 litrů destilované vody denně. V arabském světě se šíří povědomí o českém programu, který je zaměřený na přeměnu pouštního vzduchu na vodu. Na technologii S.A.W.E.R. se podílejí České vysoké učení technické a Botanický ústav Akademie věd. Testování kromě České republiky probíhá už i ve Spojených arabských emirátech.

Akce má své počátky v roce 2007, doposud byly obdobné technologie obvykle doménou armád. Český program se liší ve výrobě vody využitím obnovitelných zdrojů od jindy používaných naftových agregátů. „Projekt, který od svého spuštění zaznamenal i díky testování v pouštních oblastech zásadní posun, je výkladní skříní českých znalostí a krásně zapadá do strategie Česka prezentovat se v zahraničí jako inovační lídr,“ řekl před několika měsíci šéf Asociace malých a středních podniků a předseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a současný ministr průymslu a obchodu Karel Havlíček.

Zástupci ČVUT také uvedli, že technologii lze využívat pro všechny oblasti, které trápí nedostatek povrchové vody, ale kde je možné ji získat ze vzdušné vlhkosti, která je přítomná i v pouštních oblastech.

Scroll to Top