Do Brtnice k Brtnici

blank

Délky říčky Brtnice na Vysočině lehce přesahuje 30 kilometrů a u Přímělkova se vlévá do Jihlavy – to ze skalnatého návrší sleduje ze vzdálenosti několika set metrů mohutná zřícenina hradu Rokštejn. Část jejího toku v místech hlubokého zalesněného údolí byla v roce 2001 vyhlášena jako přírodní rezervace.
Putování podél Brtnice můžete začít třeba ve stejnojmenném městě. K ústí do Jihlavy budete sledovat modrou turistickou značku. Řeka nejdřív směřuje na sever, následně se stáčí k východu. Výlet měří o něco víc než 10 kilometrů.
Řeka tvoří významný prvek v koloritu města Brtnice. Jsou na ní zde vybudovány dva mosty. První – barokní most se sochami významných světců – byl vybudován na začátku 18. století. Mostní oblouk se dochoval z doby vzniku.
Druhý most – židovský – v historii spojoval křesťanskou a židovskou část města. Sochy stojí pouze na křesťanské části směrem k centru města. Pár set metrů po proudu narazí návštěvník na starý a nový židovský hřbitov jako památku na židovské osídlení města.
Zajímavé je také místo na náměstí kousek od barokního mostu, kde řeka protéká mezi místní radnicí a kulturním domem.
Dominantou města je bezpochyby rozlehlý zámek, který ční nad náměstím a nad řekou. Zámek a rozlehlý areál procházejí postupnou rekonstrukcí a hledají své nové využití – práce je tady ještě mnoho…

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top