V Poličce se zlepšuje kvalita pitné vody

blank

Na Městském úřadu Polička se v pondělí 12. srpna uskutečnilo jednání k situaci kolem zásobování a kvality pitné vody z veřejného vodovodu v Poličce, Pomezí a Květné. Vzorky vody odebrané v pátek 9. srpna ze sítě v Poličce na Svitavsku už neprokázaly přítomnost bakteriálních indikátorů fekálního znečištění, které byly zjištěny v předchozích odběrech. Jednalo se o vysoce infekční noroviry. Desítky lidí bojovaly se střevními potížemi.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl k norovirům ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha.

Stále ale není jasné, co za znečištěním stojí. Inkriminovaný vrt V7 je hluboký asi 80 metrů, perforace jeho pláště je ve 40 metrech. Vodohospodáři také zdroj prohlédli kamerou. „Kontrolujeme i kanalizaci, odlehčovací komory a další zařízení. Kroutí nad tím hlavou i lidé, kteří mají praxi desítky let,“ sdělil předseda představenstva společnosti VHOS Zdeněk Šunka. Až jedenáct tisíc lidí onemocnělo kvůli norovirům na jaře 2015 v pražských Dejvicích.

Scroll to Top