Ekologické hospodaření s dešťovkou na Prašivé

blank

Provozovatelé horské chaty Prašivá v Beskydech znovu investovali do ekologie. Většinu vody, která dopadne na střechy objektu, totiž zachytí do odpadních jímek. Následně vodu použijí na splachování v nově postavených ekologických toaletách. Chata pochází z roku 1921.

Investice do ekologie si na Prašivé od roku 2015 vyžádaly zhruba tři miliony. Provozovatelé chaty uvedli, že 60 až 70 procent vody je používáno na splachování. Ke změně využili tři staré jímky, do kterých svedli dešťovou vodu ze dvou třetin střech chaty a z nově postavených toalet. Chatu vlastní Klub českých turistů.

Rekonstrukce trvají již několik let. Byla zde například zpřístupněna rozhledna nebo opraven historický Valečkův sál. Modernizováno bylo i dětské hřiště, přibyly stojany na kola. Provozovatelé chystají další úpravy, mezi které bude patřit třeba rozšíření technického zázemí chaty.

„Čekají nás ještě velké investice. Například zateplení obvodových stěn a výměna šindelů na opláštění,“ říká jeden z provozovatelů chaty Martin Stiller. V loňském roce navíc provozovatelé vybudovali novou elektrickou přípojku ke studnám, které propojili počítačovým systémem, díky čemuž je monitorována kvalita vody i výška hladiny v nich.

Scroll to Top