Půdní sucho na 75 procentech území

blank

Podzemní vody podle Českého hydrometeorologického ústavu nadále zůstávají ze dvou třetin ve stavu mimořádného sucha. Vodohospodáři tak kvůli úbytku vody v tocích začínají regulovat čerpání z řek a potoků.

Ačkoliv měly srážky pouze lokální charakter, rozšířilo se sucho na 75 procent území státu z 64 procent v předchozím týdnu. Stav podzemní vody se pak oproti předminulému týdnu příliš nezměnil a zůstal silně podnormální. Hladina v mělkých vrtech a vydatnost pramenů ve srovnání s předchozím týdnem ale v celkovém průměru převážně mírně klesla.

Skoro dvě třetiny všech pramenů jsou dokonce tak slabé, že dosahují stavu silného či mimořádného sucha. Během srpna podle hydrologů nelze čekat zlepšení. Stav podzemní vody bude zřejmě dál klesat a vzestoupit může jen lokálně.

„Znamená to, že v půdě je tak málo vody, jako tam bývá, nebo jako zatím bývá tak v průměru jednou za 50 let v tuto danou dobu. To znamená, že v některých oblastech, třeba v horách, je půda ještě stále relativně vlhká, ale té vody by tam mělo být výrazně víc. Bavíme-li se o nížinách, tam pozorujeme zcela jednoznačně dopady sucha zemědělského, přestože jsme měli vlhký a relativně chladný květen, který té vegetaci zásadně pomohl po velmi suchém dubnu. V případě, že jsme v epizodě sucha, tak bohužel, a jak my stále zdůrazňujeme, opravdu většinou čekáme na to, až začne pršet a epizoda skončí, protože samotné suchu nedokážeme samozřejmě nijak zlepšit zásobu vody v půdě ani výrazně krajinu modifikovat,“ vysvětlil v červenci koordinátor týmu Intersucho Miroslav Trnka.

Scroll to Top