Nové lano budou nově používat námořníci po celém světě. Je osmkrát pevnější než ocelové a plave. Začátkem června firma z Bolatic na Opavsku provedla poslední trhací zkoušky.
Lano z polyetylenu je podle Lanexu osmkrát pevnější než ocelové a sloužit by mohlo ke kotvení námořních lodí. Ambice společnosti jsou během prvního roku novinky na trhu prodat 150 tun produktu. Náklady na výrobu se vyšplhaly na 26 milionů korun. Na polovinu z toho dostala firma evropské dotace.
„Museli jsme koupit výrobní stroje na přípravu materiálu, pletení lana a následnou termofixaci, kterou provádíme pro zvýšení pevnosti lana,“ řekl ředitel společnosti Martin Václavek. Lano musí vydržet zatížení nejméně 86 tun. „Máme zákazníky, kteří čekají právě na tato lana. Jsou to klienti z námořní dopravy, kterým v současné době dodáváme jiné typy lan,“ sdělil Václavek. Firma bude výrobek dodávat zejména do Německa, Belgie, Nizozemska a Francie.
Tradice výroby textilních lan sahá v Bolaticích do roku 1949. Lanex dodává své produkty do více než padesáti zemí, přičemž dominantní podíl mají EU a Rusko. Export tvoří 85 % z obratu.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!