Lanex vyvinul nový typ lana pro námořní dopravu

blank

Nové lano budou nově používat námořníci po celém světě. Je osmkrát pevnější než ocelové a plave. Začátkem června firma z Bolatic na Opavsku provedla poslední trhací zkoušky.

Lano z polyetylenu je podle Lanexu osmkrát pevnější než ocelové a sloužit by mohlo ke kotvení námořních lodí. Ambice společnosti jsou během prvního roku novinky na trhu prodat 150 tun produktu. Náklady na výrobu se vyšplhaly na 26 milionů korun. Na polovinu z toho dostala firma evropské dotace.

„Museli jsme koupit výrobní stroje na přípravu materiálu, pletení lana a následnou termofixaci, kterou provádíme pro zvýšení pevnosti lana,“ řekl ředitel společnosti Martin Václavek. Lano musí vydržet zatížení nejméně 86 tun. „Máme zákazníky, kteří čekají právě na tato lana. Jsou to klienti z námořní dopravy, kterým v současné době dodáváme jiné typy lan,“ sdělil Václavek. Firma bude výrobek dodávat zejména do Německa, Belgie, Nizozemska a Francie.

Tradice výroby textilních lan sahá v Bolaticích do roku 1949. Lanex dodává své produkty do více než padesáti zemí, přičemž dominantní podíl mají EU a Rusko. Export tvoří 85 % z obratu.

Scroll to Top