Do některých obcí poteče nově voda z Flájí

blank

Severočeské vodovody a kanalizace v současnosti plánují opravu přivaděče vody na Litoměřicku. Do Ústí nad Labem, Chuderova, Koštova, Trmic, Řehlovic, Velkých Žernosek, Kamýku, Libochovan, Řepnice, Prackovic a Litochovic poteče voda z nádrže Fláje, která je upravena v Meziboří.

Doposud lidé ve výše zmiňovaných obcích a městech odebírali vodu z úpravny ve Velkých Žernosekách, která je podle mluvčí společnosti Ivety Kardianové tvrdá. Voda z úpravny Meziboří se obsahem vápníku a hořčíku řadí naopak mezi měkké. Kardianová zdůraznila, že se jedná o velice kvalitní vodu. Z Flájí dostanou lidé vodu poprvé během prvních dvou červnových týdnů a do domácností jim bude proudit několik let.

Údolní nádrž Fláje na Mostecku, která leží na území obce Český Jiřetín, byla vybudována na Flájském potoce v roce 1963 a slouží jako zásobárna pitné vody. Je unikátní díky duté konstrukci a je zapsána mezi české kulturní památky.

V Meziboří zahájila investiční akci také Severočeská vodárenská společnost. Ta zde opravuje dožilé úseky vodovodu v délce 299 metrů a popraskané a zdeformované úseky kanalizace v délce 369 metrů pro zhruba 540 obyvatel. Nejstarší úseky potrubí jsou v provozu od roku 1921. Kamerová prohlídka prokázala špatný stav kanalizace. Dílo má být dokončeno nejpozději do 30. září.

Scroll to Top