Extrémní sucho na desetině území

blank

I přes relativně deštivý a chladný květen se zhruba desetina území České republiky potýká s extrémním zemědělským suchem. Vůbec nejhorší situace je v Ústeckém kraji, ale také částech Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje. Dále jsou zasaženy Liberecký a Pardubický kraj. Informoval o tom portál intersucho.cz.

Vědci určují stupeň sucha jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru a průměru nasycenosti v tomto období za období 1961 až 2010. Na současném suchu se projevuje srážkově chudý duben, kdy podle informací Českého hydrometeorologického ústavu napršelo průměrně pouze 25 milimetrů, což je 60 procent průměru z období 1981 až 2010.

„Respondenti vnímají negativní vodní bilanci, za poslední tři měsíce ji hlásí velká část z nich. Hlásí projevy sucha u ječmene, pšenice, řepky, u ovocných stromů a vinné révy. Také mají obavy ze stavu trvalých travních porostů a zajištění píce. Hlásí i poškození plodin mrazem. Respondenti popisují, že i přes spadlé srážky sucho nadále pokračuje a v mnoha případech bylo zmírněno pouze do 20 centimetrů. Nedostatek srážek způsobuje špatné a nevyrovnané vzcházení plodin,” sdělili tvůrci portálu intersucho.cz.

Scroll to Top