Zlín vyměnil své tři zástupce ve VaK Zlín

blank

Zlínská radnice vyměnila tři zástupce v představenstvu a dozorčí radě vlastnické společnosti Vodovody a kanalizace Zlín. Infrastrukturu v regionu provozuje Moravská vodárenská, jež je součástí koncernu Veolia. Náměstek primátora Pavel Brada již dříve avizoval, že město posilní postavení ve vodárnách. Novými členy představenstva jsou ekonom a městský zastupitel za ANO David Vychytil, právník Václav Petrásek a v dozorčí radě obchodní zástupce soukromé společnosti Kamil Šimeček. Nahradili Zbyňka Domanského, Romana Dujíčka a Helenu Simerskou.

„Noví lidé se musejí nejdříve seznámit s tím, jak všechno funguje. Pokud by měli negativní signály, mohla by přijít nějaká další změna. Nebylo by ale správné, kdybychom ji udělali teď,“ uvedl Brada. Podle něj by města a obce mohly jako akcionáři s Moravskou vodárenskou vyjednat zkrácení smlouvy o deset let. Podepsaná je do roku 2034.

„Změny v představenstvu jsou žádoucí. Nejpodstatnější ale je, že v panu Březíkovi zůstává ve vedení vodáren nedůvěryhodná osoba. Jde mu o to, aby zůstal zachovaný provozní model fungování s Veolií,“ sdělil Pavel Sekula z SPD, který dlouhodobě kritizuje působení zahraniční společnosti.

Kritikům vadí, že provozovatel generuje značné zisky, zatímco vodárny, jejímiž akcionáři jsou hlavně města a obce, se musejí starat o infrastrukturu. V kauze ohledně VaK Zlín padl v březnu 2018 důležitý verdikt. Ten je příznivý pro Moravskou vodárenskou. Rozhodčí soud sdělil, že smlouva z roku 2004, kdy se rozhodovalo o prodeji části podniku, je platná. Současný model kritizuje řada akcionářů, tedy obcí a měst.

Scroll to Top