Slalom mezi mloky na Lichnici

blank

Zřícenina hradu Lichnice tvoří nepřehlédnutelnou dominantu západní části Železných hor. Téměř k hradu je možné dojet autem, je ale možné zvolit také podstatně zajímavější trasu pěšky Lovětínskou roklí po proudu Lovětínského potoka.

Naučná stezka začíná v osadě Rudov, odkud se vydáte údolím podél toku potoka. Jedná se o bezzásahovou zónu, budete tedy muset občas překonávat náročnější úseky se spadanými stromy, po dešti musíte být opatrní při cestě podél potoka, abyste neuklouzli po kamenech. Trocha dobrodružství ale v tomto případě určitě stojí za to.
Erozní činnost Lovětínského potoka vytvořila v třetihorách a čtvrtohorách příkré kaňony, kdy se nad vámi tyčí mohutná skaliska a stoleté listnáče, voda v potoce překonává překážky v podobě velkých balvanů a vytváří malé vodopády a peřeje. Díky bezzásahovému režimu a tlejícím stromům zde žije řada vzácných druhů hmyzu a hub. Místo má zvláštní atmosféru – čas zde plyne naprosto odlišně než při každodenním shonu v civilizaci.

Určitě nejzajímavějším obyvatelem rokle je ale mlok skvrnitý. Když se do oblasti vypravíte po dešti, budete mezi mloky muset doslova kličkovat, protože jich uvidíte desítky. Jde o velice působivý zážitek.

Údolí je z jedné strany sevřeno svahy hradního kopce, ze severu pak masivem Krkanky. Z Lovětínské rokle je pak možné obejít horský masiv a po turistické značce dojít ke zřícenině, nebo je možné se pustit některou z lesních cest vzhůru do kopce a dojít do osady Podhradí poblíž hradu kratší, i když mírně náročnější cestou. Návštěva zříceniny určitě stojí za to, protože z nově vybudované rozhledny je krásný výhled na Železné hory, ale také rovinaté Čáslavsko. Zajímavý výhled na strmé údolí nabízí také vyhlídka Dívčí kámen kousek od zříceniny. Rulový skalní útes otevírá výhled podél toku řeky Doubravy až k Čáslavi.

Lovětínský potok je dlouhý osm kilometrů a je přítokem Doubravy. Je na něm nad námi popisovaným údolím vybudovaný čtyřhektarový Lovětínský rybník.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top