Část Jihlavy je několik týdnů bez vody

blank

Do Popic jezdí cisterny s pitnou vodou. V provizoriu budou její obyvatelé žít ještě zhruba měsíc. Stávající zdroj vody totiž nestačil a při zkouškách nového vrtu nečekaně zeslábl ještě víc. Vodohospodářskou infrastrukturu v Popicích provozuje od začátku letošního roku městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace. Informoval o tom portál idnes.cz.

Pracovníci firmy JVAK při revizi zařízení zjistili, že stávající vrt v Popicích nemá dostatečnou kapacitu. Společnost JVAK proto ve spolupráci s městem jako vlastníkem zabezpečila vyhloubení nového vrtu, který je dostatečně kapacitní pro celé Popice. Než však mohli zdroj uvést do provozu, muselo dojít k hygienickým rozborům a čerpacím vrtům. „Bohužel, jak byla čerpací zkouška velká a silná, tak nám vyčerpala i stávající vrt, který je v blízkosti toho nového,“ sdělil ředitel Jihlavských vodovodů a kanalizací Jiří Benáček. Podle něj do Popic míří cisterny na jaře zhruba obden. Jihlava za jednu zásobovací cestu zaplatí čtyři až čtyři a půl tisíce korun. Benáček ujistil, že by se měla situace v nejbližší době zlepšit.

Nový vrt je třikrát hlubší než ten starý a dosahuje hloubky 60 metrů. Než však bude spuštěn do provozu, musí zhotovitel zasypat vrt starý. Náklady na zprovoznění vyjdou zhruba na 385 tisíc korun. „Vrt bude po dokončení schopen vyrábět denně více než 35 metrů krychlových vody, což je dostatečná kapacita pro zásobování všech obyvatel Popic včetně dnes ještě nenapojených,“ doplnil náměstek primátorky Jaromír Kalina.

Vrt však bude dočasným řešením jen na několik let. Město totiž počítá s tím, že v budoucnu napojí Popice na vodovod z další příměstské části – Vysoké, která je Popicím vzdušnou čárou vzdálená asi dva kilometry. „Měli jsme to propočítané tak, že jestliže je investice do nového vrtu 450 tisíc korun, tak se nám stále vyplatí nový vrt udělat, než abychom nadále zásobovali Popice cisternami,“ poznamenal náměstek Laštovička.

V Jihlavě však rezonují spory o vodárenskou infrastrukturu. Město má jasný cíl, získat od Svazu vodovodů a kanalizací zpět veškerý vodohospodářský majetek na katastrálním území města a zajistit jeho provozování. Jihlava již část infrastruktury v rámci předběžného opatření spravuje.

Vodárenské akciové společnosti s posledním kalendářním dnem roku 2018 skončilo povolení k provozování. Nově jej jako veřejnou službu provozuje městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace. Jihlava převzala například úpravny vody ve Zborné, v Popicích, Vysoké nebo čerpací stanice U Koželuhů či u svatého Jána, což jsou klíčové objekty pro dodávku pitné vody a odvádění odpadních vod pro zhruba jedenáct tisíc obyvatel krajského města.

Scroll to Top