Další rezignace v šumperském zastupitelstvu

blank

Opoziční zastupitelka Zdeňka Dvořáková Kocourková za hnutí Pro-region rezignovala na svůj mandát. Na konci ledna tak učinil další zastupitel za totéž hnutí Petr Blažek. Oba byli aktivní v problematice provozování vodohospodářské sítě v regionu, kde se zasazovali o provoz bez prostředníků.

„Ve funkci opoziční zastupitelky jsem učinila maximum toho, na co stačila moje energie, aby se dění ve veřejné správě posunulo směrem, který byl v souladu s mými hodnotami. Mnohé podstatné se mi ovlivnit skutečně podařilo, něco ne. Po čtyřech a půl letech náročné opoziční práce cítím, že nastal čas, abych předala žezlo svým kolegům,“ řekla ke svému rozhodnutí Kocourková.

Na Šumpersku došlo v březnu ke klíčovému verdiktu. Obce se rozhodly neprodloužit smlouvu společnosti Suez, který zde dvě dekády provozuje vodárenskou soustavu. O tom, kdo se bude desítkám obcí starat o pitnou vodu a kanalizace, tak rozhodne soutěž. Plán, že by si provozování obce zajišťovaly samy, prozatím padl. Vodovodní a kanalizační potrubí a čistírny odpadních vod jsou majetkem firmy Vodohospodářská zařízení Šumperk. Akcionáře tvoří 28 obcí a měst Šumperska. Provozování infrastruktury zajišťuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost patřící do skupiny Suez Water.

Část veřejnosti si přeje, aby si města a obce provozovaly vodohospodářskou infrastrukturu samy. Primárním úkolem je nyní vyřešit, jak připravit spravedlivou soutěž. Podle akcionářů bude obtížné nastavit podmínky soutěže tak, aby nebyl zvýhodněný dosavadní provozovatel. Šumperská provozní vodohospodářská společnost se k celé záležitosti dlouhodobě nevyjadřuje. Pokud by se ale obcím sdruženým ve VHZ nepodařilo vybrat společnost, která od roku 2021 bude provozovat vodárenství v okrese, musí mít podle odborníků připravené krizové varianty.

Scroll to Top