Vodovody a kanalizace Beroun vykázaly obrat 379,79 milionu

blank

Společnost Vodovody a kanalizace Beroun vykázala za období končící 30. září 2018 obrat ve výši 379,79 milionu. Informace vyplývá z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku 25. dubna 2019.

Odběratelé na Berounsku platí od ledna nově 85,50 korun za kubík vody. „Platba za vodné a stočné představuje při průměrné spotřebě méně než 9 korun s DPH na osobu za jeden den. Tomu odpovídají náklady ve výši zhruba 3050 korun na osobu za rok. Za měsíc to představuje 254 korun,“ vypočítal ředitel společnosti Jiří Paul.

V dřívějším rozhovoru pro vodarenstvi.cz Paul uvedl, že vidí problém v politizování oboru, výši vodného a stočného a zobecňování jednotlivostí na celý obor. „Největší výzvou je asi pro všechny v našem oboru udržení kvalitního personálu a hlavně získávání nových kolegů. Většina provozovatelů stojí před problémem blízkých odchodů kvalifikovaných zaměstnanců do důchodu a velmi obtížného získávání jejich nástupců,“ sdělil například Paul.

VaK Beroun jsou největším vlastníkem a provozovatelem vodohospodářského majetku na Berounsku a Hořovicku. Působí dále na Příbramsku a v oblasti Prahy – západ. Společnost vlastní majetek za zhruba miliardu korun a zásobuje pitnou vodou více než 90 tisíc lidí, odvádění odpadních vod zajišťuje pro 65 tisíc obyvatel. Majoritním vlastníkem je rakouská ENERGIE AG BOHEMIA, dalšími akcionáři jsou města a obce v regionu, z nichž největšími jsou Beroun, Hořovice, Králův Dvůr, Zdice a Žebrák držící 26,79 % akcií.

Scroll to Top