Katedrálu Notre-Dame chrání před deštěm provizorní plachta

blank

Pařížská katedrála Notre-Dame, které při požáru shořela střecha i krovy, je chráněná před rozmary počasí. Meteorologové varovali před vydatným deštěm, který by ji mohl dále poničit. Nejpozději do léta by však měla plachtu nahradit nová konstrukce.

„Velká plachta, která bude sloužit jako ochranný deštník, by měla vytvořit téměř dokonalou iluzi toho, jaké to bylo,“ napsal deník Le Monde. Podle prezidenta země Emmanuela Macrona bude gotická katedrála opravena do pěti let. Řada odborníků je však na pochybách. Podle některých je pět let příliš krátká doba. Ředitel francouzské asociace řemeslníků Compagnons du Devoir, Jean-Claude Bellanger, zase uvedl, že opravy může protáhnout nedostatek řemeslníků. Po rozsáhlém požáru gotické římskokatolické katedrály Notre-Dame se začala skloňovat ochrana nejvýznamnějších památek i v České republice.

Například do údržby katedrály svatého Víta a její ochrany před požárem investuje ročně Kancelář prezidenta republiky asi 20 milionů korun. Hlídá ji 45 požárních čidel a v objektu je umístěno 29 hasicích přístrojů. Jedná se také o přístroje s paprskem a zrcátkem, které signalizují přerušení paprsku například kouřem či prachem. Vodu je pak možné do výškových částí katedrály čerpat díky třem suchovodům. Za minutu je to přes 1200 litrů.

Martin Pospíšil, který má na starost požárně-bezpečnostní ochranu Pražského hradu, uvedl, že jsou standardy ochrany v katedrále svatého Víta podobné jako v Notre-Dame. Přímo v areálu Hradu je také připravena hasičská jednotka, která spadá pod Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Scroll to Top