SmVaK Ostrava: pohodlné řešení při napouštění bazénů

blank

Česká republika je rájem zahradních bazénů. Jak je ale napouštět tak, aby lidé eliminovali případná rizika? Služeb SmVaK Ostrava v této oblasti loni využilo 170 domácností. Díky tomu byl proces výrazně rychlejší a nedotkl se negativně okolních odběratelů. Vodárenská společnost také zjednodušila a zpřehlednila cenovou politiku služby. Vodohospodáři doporučují i laboratorní rozbor, zda je voda využitá z vlastní studny k danému použití vhodná a nepředstavuje zdravotní riziko.

Letos zahájili lidé napouštění bazénů díky teplejšími počasí o několik týdnů dříve. „Problémy mohou přijít v momentě, kdy se rozhodne větší množství odběratelů v lokalitě napouštět prostřednictvím přípojky bazén ve stejný čas, a lidé ho chtějí mít navíc napuštěný co nejrychleji. Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí. To má za následek uvolňování usazenin a zákal vody, který se může dostat do poměrně širokého okolí. Nárazové odběry mohou také způsobit pokles tlaku vody. To se negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě,“ řekl ředitel vodovodů společnosti SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Bazén je také vhodné napouštět pozvolna několik dnů, a nejlépe mimo odběrové špičky v noci během pracovního týdne. „Existuje ale elegantnější, rychlejší a pohodlnější řešení. Když si lidé nechají dovézt vodu do bazénu cisternou, vyhnou se nepříjemnostem, které by mohly nastat. Budou mít navíc jistotu, že nebudou nijak omezovat své sousedy – předejdou tím případným sousedským sporům. V loňském roce jsme ke spokojenosti našich odběratelů napustili více než sto šedesát bazénů. Meziročně počet lidí, kteří volí toto praktičtější řešení, výrazně vzrostl,“ pokračoval Koníř. Nejvíce využívali služby SmVaK Ostrava obyvatelé Opavska, nejméně lidé na Novojičínsku.

„Zájemci o dovoz vody k naplnění svého bazénu a autocisterny se mohou obrátit na zákaznickou linku SmVaK Ostrava 800 292 400, kde jim budou poskytnuty detailní informace o možnosti dodávky a ceně dle parametrů bazénu. Linka je bezplatná a je v provozu v pracovní dny od půl osmé ráno do osmi hodin večer. Cena za napuštění se odvíjí od vzdálenosti od nejbližšího provozu SmVaK Ostrava, které službu poskytuje, a objemem bazénu. V případě, že je možné bazén navézt jednou cisternou, činí cena do vzdálenosti deseti kilometrů 1165 korun,“ uvedl mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Ostražitost je nutná rovněž při napouštění bazénu ze studny. V takovém případě je na místě využít laboratoře, která zanalyzuje vzorek vody. Obrátit se je podle Síbrta možné například na laboratoře společnosti Aqualia infraestructuras inženýring. „Kromě základních chemických ukazatelů, jako jsou hodnota pH nebo tvrdost vody doporučujeme sledovat i bakteriální znečištění, které by mohlo být příčinou nepříjemných kožních či zažívacích problémů. V případě vyšší tvrdosti vody také dochází k reakci s prostředky k dezinfekci vody a mohou se vysrážet některé kovy. To má za následek nejen tvorbu vodního kamene a povlaků na stěnách bazénů, ale třeba i nevzhlednou barvu vody,“ řekla vedoucí laboratoří společnosti Aqualia infraestructuras inženýring Pavla Veselá.

Scroll to Top