Araby zaujal český projekt vyrábění vody ze vzduchu

blank

V arabském světě se šíří povědomí o českém programu, který je zaměřený na přeměnu pouštního vzduchu na vodu. Na technologii S.A.W.E.R. se podílejí České vysoké učení technické a Botanický ústav Akademie věd. Testování systému již kromě České republiky probíhá také ve Spojených arabských emirátech. Vyvrcholit by mělo v předvečer výstavy Expo 2020 v Dubaji. Informoval o tom portál E15.cz.

„V současnosti se chystá instalace technologie v soukromém sídle pana Saifa Mubaraka Fadela Al Mazrouei,“ sdělil tajemník Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Jakub Dytrich. Podle něj konglomerát Bin Fadel Group v Abú Zabí projevil zájem o budoucí licenční výrobu technologie. „Jsme v takzvané fázi oťukávání se. Soukromé instalace jsou poněkud komplikované tím, že všichni žádají řešení na míru. Nikdo nechce mít to samé, co už má někdo jiný,“ vysvětlil Dytrich.

Projekt má své začátky v roce 2007 a doposud byly obdobné technologie obvykle doménou armád. Český program se liší ve výrobě vody z obnovitelných zdrojů na rozdíl od jindy používaných naftových agregátů. „Projekt, který od svého spuštění zaznamenal i díky testování v pouštních oblastech zásadní posun, je výkladní skříní českých znalostí a krásně zapadá do strategie Česka prezentovat se v zahraničí jako inovační lídr,“ řekl šéf Asociace malých a středních podniků a předseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Zástupci ČVUT také uvedli, že lze technologii využívat pro jakékoliv oblasti, které trápí nedostatek povrchové vody, ale kde je možné vodu získat ze vzdušné vlhkosti, která je přítomná i v pouštních oblastech.

Scroll to Top