Nová čistírna v Jedovnicích pomůže i Moravskému krasu

blank

Když silněji zapršelo, tekly ze zastaralé čistírny odpadních vod v Rudici na Blanensku splašky přímo do podzemí, jeskynního systému Rudického propadání a Býčí skály v Moravském krasu. Obec se nyní napojila na rozšířenou čistírnu v Jedovnicích, kterou slavnostně otevřeli 2. dubna.

„Je to krok správným směrem. Původní čistírna v obci už kapacitně nestačila. U nás nebyla oddělená kanalizace. Stačilo, aby víc zapršelo a splašky tekly do podzemí krasu. Varianta napojení na společnou čistírnu je pro obec navíc ekonomičtější varianta,“ uvedl jeden z místních, Eduard Hofmann. Jeho slova potvrdil šéf Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka. „Dříve se splašky dostávaly do unikátních jeskyních systémů. Tomu se nyní ve velké míře zamezí,“ řekl Štefka.

Tajemník Svazku vodovodů a kanalizací Petr Tiok sdělil, že nová čistírna odpadních vod pokrývá oblast, kde žije asi sedm tisíc lidí. Kromě Jedovnic a Rudice jsou na ni napojené obce Senetářov, Krasová a Vilémovice. Čistírna rovněž zpracovává vodu z jedovnické rekreační oblasti. Náklady se vyšplhaly na téměř 300 milionů korun. Přibližně 200 milionů pokryla dotace. Zbytek zaplatil svazek a obce. Práce byly rozdělené do dvou etap a začaly před čtyřmi lety.

Scroll to Top