UNICEF: Špatná voda zabije třikrát více dětí než zbraně

blank

Děti mladší patnácti let jsou podle UNICEF (Dětský fond OSN) ohroženy smrtí kvůli znečištěné vodě trojnásobně častěji než vlivem ozbrojených konfliktů ve světě. Nejzranitelnější jsou děti do pěti let. UNICEF se ve výzkumu zaměřil na následky znečištění vody a nedostatečné hygieny v šestnácti zemích světa postižených ozbrojenými konflikty. Jednalo se například o Afghánistán, Jemen nebo Barmu.

V letech 2014 až 2016 bylo v těchto státech evidováno 85 tisíc případů dětských úmrtí na průjmová onemocnění v důsledku znečištěné vody a zanedbané hygieny. Nemoci trávícího traktu, které vyvolávají dehydrataci a vyčerpání organismu, jsou v těchto státech druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí do pěti let. Ve válkou zmítaných regionech je nebezpečí smrti na průjmová onemocnění mnohem vyšší. Děti totiž z obavy o bezpečnost nevyhledávají zdroje pitné vody. Mnoho pramenů bývá zničena nebo kontaminována.

OSN: Až polovina populace v oblastech s nedostatkem vody

Čerstvá voda dnes voda tvoří jen 2,5 procenta světových zásob vody. Sedmdesát procent z ní je navíc ve formě ledu a sněhu. Při takovém vývoji by v roce 2030 měla podle Mezinárodního panelu pro zdroje při OSN téměř polovina populace žít v oblastech, kde není dostatek vody. Deník Euro v září uvedl, že alternativou může být odsolování vody. Procesy reverzní osmózy, která odfiltruje sůl, nebo destilace, se totiž ze slané vody dá získat až 40 procent využitelné vody.

Nevýhodou obou procesů je jejich nákladnost. Podle OSN se nedostatek vody dotýká až 3,7 miliardy lidí na světě. V desítce velkoměst nejohroženějších nedostatkem vody se nachází Sao Paulo, Bengalúr, Peking, Káhira, Jakarta, Moskva, Istanbul, Mexiko City, Londýn, Tokio nebo Miami.

Scroll to Top