Hasiči na jižní Moravě mají unikátní protipovodňové zábrany

blank

Dobrovolní hasiči z blanenské Obůrky mají nyní ve své výbavě unikátní protipovodňové zábrany v délce padesáti metrů, které při bleskové povodni zadrží vodu do výšky půl metru. V případě potřeby se z nich dá postavit mobilní nádrž, ze které je možné čerpat vodu při složitějších zásazích v nedostupném terénu. Plastové vybavení za čtvrt milionu mají vypůjčené na pět let. Informoval o tom Blanenský deník.

„Jsou velmi účinné hlavně při prudkých přívalových deštích. Několik hasičů je sestaví podle potřeby během dvaceti minut, což se nedá srovnávat s klasickým pytlováním. Naplnit pytle pískem na postavení sto metrů klasických zábran totiž trvá asi deset hodin,“ sdělil zástupce firmy Fiprex CZ Stanislav Hladík. Společnost se zabývá distribucí těchto zábran.

V Jihomoravském kraji mají zábrany hasiči v Obůrce jako jediní. Podle Hladíka je také jejich výhodou skutečnost, že se dají po zásahu snadno omýt a očistit. „Zábrany máme zatím ve výpůjčce na pět let. Budou uloženy na Obůrce. Kromě ostrých zásahů se budou zábrany používat i při námětových cvičeních,“ upřesnil blanenský starosta Jiří Crha.

Hasiče opakovaně podporuje například Povodí Moravy

Podnik na podzim opět rozhodl o rozdělení grantu 80 420 korun na podporu jednotek dobrovolných hasičů. Částku si tak rozdělili hasiči ze Štěpánovic, Žeravic, Jankovic, Opatovic a Horní Bečvy. „Obdrželi jsme 34 žádostí o finanční podporu na nákup osobních ochranných prostředků. Nakonec komise vybrala pět žádostí, mezi které částku 80 420 korun rozdělíme. Podporu směřujeme k těm jednotkám, které mají prokazatelný nedostatek ve vybavení, což je limituje v zásazích,“ uvedl v listopadu k výsledkům grantového řízení generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Finanční prostředky výše jmenované sbory využijí na pořízení kompletní výbavy pro jednoho člena zásahové jednotky, financování zásahového oděvu nebo nákup zejména nepromokavých bund. „Chtěl bych poděkovat všem sborům, které se přihlásily do letošního grantového řízení. Spolupráce s dobrovolnými hasiči si nesmírně vážím, protože s námi úzce spolupracují při povodních, při odstraňování následků havárií na vodních tocích i při odstraňování povodňových škod, zejména bleskových povodní lokálního charakteru,“ zdůraznil loni Gargulák.

Scroll to Top