SmVaK Ostrava zvou na Světový den vody 2019: Zpřístupní významné provozy

blank

Lidé budou moci 23. března navštívit Úpravnu vody Podhradí na Vítkovsku a čistírny odpadních vod ve Frýdku-Místku, Karviné, Havířově a Opavě. Vítkovská úpravna bude kvůli značnému zájmu veřejnosti otevřena také v sobotu 30. března. Tématem letošních oslav je Leaving no one behind (Voda pro všechny).

Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta jde v případě Podhradí o unikátní příležitost prohlédnout si objekt, který prošel v uplynulých letech významnou rekonstrukcí, je působivým příkladem průmyslové technické architektury z poloviny minulého století, jemuž dominuje nad vstupem reliéf Vincence Makovského z cyklu Voda v našem životě, a na konci loňského roku oslavil šedesát let svého provozu.

V Úpravně vody Podhradí budou moci lidé navštívit místa, odkud přitekla před šedesáti lety v prosinci roku 1958 první voda původem z Kružberka do Krásného Pole u Ostravy, aby zajistila zásobování pitnou vodou pro dynamicky se rozvíjející Ostravsko. „Prohlédnou si například působivou halu pískových filtrů, které dokáží upravit až 2 700 litrů pitné vody za sekundu. Kromě exkurze s odborným výkladem bude přistaven v každé lokalitě čistíren odpadních vod kanalizační vůz schopný čistit stokové sítě, kanalizační přípojky a odpady z dešťových vpustí. Zaměstnanci provozů čistíren budou návštěvníkům také vysvětlovat, co do kanalizace nepatří a jaké problémy nevhodné látky a předměty vhozené do odpadu při čištění odpadních vod přinášejí. Vysvětlí také to, jak daný proces probíhá a jaké parametry musí voda před tím, než je vypuštěna zpět do přírody, splňovat,“ vysvětlil mluvčí Marek Síbrt.

Světový den vody se koná každoročně k upoutání pozornosti na význam vody a potřebu obhajovat udržitelné nakládání s vodními zdroji. Tradice byla založena v roce 1993, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů 22. březen vyhlášen Světovým dnem vody. Oslavy jsou spojeny s množstvím akcí určených pro veřejnost, při kterých je možné navštívit mnohdy jinak nepřístupná místa spojená s vodou.

„Po zkušenostech z minulých let, kdy velký zájem o návštěvu vodárenských provozů předčil naše očekávání, bych chtěl všechny zájemce vyzvat k tomu, aby si zarezervovali svá místa včas. Kapacita je logicky omezena a v případě některých provozů bývá naplněna velmi rychle. Všechna zařízení jsou během exkurzí v plném provozu a je třeba kromě bezproblémové výroby zajistit také bezpečnost všech účastníků. Kromě největších čistírenských provozů si mohou zájemci prohlédnout největší úpravnu, která zásobuje významnou část našeho, ale i Olomouckého kraje pitnou vodou. Ta loni oslavila šedesát let svého spolehlivého fungování a veřejnosti ji zpřístupňujeme opravdu výjimečně – v polistopadové éře prozatím pouze třikrát. Velký zájem o její návštěvu na konci loňského roku nás vedl k tomu, že ji tentokrát veřejnosti otevřeme dvě po sobě následující soboty,“ řekl generální ředitel Anatol Pšenička.

Návštěvníci mohou provozy navštívit od osmé hodiny ráno do dvou hodin odpoledne. Prohlídky proběhnou v hodinových intervalech (tedy 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 a 13:00). Vodohospodáři upozorňují, že kapacita bude omezená a jedna skupina může mít maximálně dvacet návštěvníků. „Zájemci o návštěvu se proto musí předem registrovat na telefonním čísle 596 697 233, případně na emailu barbora.golova@smvak.cz do 20. března,“ doplnil Síbrt.

 

Scroll to Top