Ostrava již kropí ulice vodou

blank

Díky příznivému počasí mohlo město začít čistit ulice. Ostrava v roce 2018 sdělila, že kvůli zlepšení kvality ovzduší bude komunikace čistit intenzivněji, než jí to ukládá zákon. Letos chce ve zvýšené aktivitě pokračovat.

Ve třetím největším městě České republiky bylo loni sesbíráno více než 3500 tun odpadků. Městská společnost Ostravské komunikace čistí nejen městské komunikace, ale také silnice ve správě kraje či státu.  Silnice jsou rozděleny podle prachových map do tří kategorií. Od toho se odvíjí frekvence čištění. Samosběrným vozem se čistí dvakrát až šestkrát měsíčně a kropicím vozem jednou až třikrát měsíčně. Podle primátora Tomáše Macury se zřejmě v takovém rozsahu čištění cest nepraktikuje v žádném jiném velkém městě v naší zemi.

V roce 2018 Ostrava za takzvané nadlimitní čištění městských, krajských i státních komunikací zaplatila více než 20 milionů korun, z toho čištění krajských a státních silnic vyšlo na 14 milionů korun. Ostravské komunikace město čistí díky pěti samosběrům a jednomu kropicímu vozu. Například v Praze největší kropicí vůz nabere osm až deset tisíc litrů vody a jeho denní spotřeba je zhruba 660 metrů krychlových vody. Během největších veder se v létě v centrech měst mohou vytvářet takzvané tepelné ostrovy. Zástavbu z betonu a asfaltu pohlcuje teplo, a pak z domů sálá.

Scroll to Top