Praha má připraveno budování záložních zdrojů nejen pro vodárenství

blank

V pražských Čimicích se připravuje stavba nové elektrické rozvodny. Měla by zlepšit energetickou odolnost města pro případ rozsáhlého výpadku elektřiny, takzvaného blackoutu. Rozvodna by zajistila dodávky proudu z chvaletické elektrárny.

Stavbu za 1,5 miliardy zajistí společnost ČEPS. „Akce přispěje významným způsobem ke zvýšení energetické odolnosti města. Praha by tak měla napojení na přenosovou soustavu na čtyřech místech. Přes rozvodnu Sever by mohla být v případě výpadku elektrické energie využita elektrárna Chvaletice,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

V akčním plánu je kromě spolupráce s ČEPS na zajištění pozemků pro stavbu nové rozvodny rovněž budování záložních zdrojů pro vodárenskou infrastrukturu. Ty by totiž umožnily zásobovat 60 až 70 procent města vodou i v případě blackoutu. Také by se měla prodloužit doba, kdy jsou schopné fungovat pražské nemocnice na záložní dieselové generátory. „Společnost ČEZ Distribuce již zapracovala kroky směřující k nouzovému využití těchto zdrojů do svého plánu investic,“ doplnil Hofman.

Scroll to Top