Z jedné z dukovanských věží dočasně nestoupá vodní pára

blank

Důvodem jsou práce na jejím vnitřním i vnějším plášti. Na několik měsíců se do jedné z osmi věží nastěhoval takzvaný pavouk. Jedná se o speciální čistící poloautomatické zařízení. V Dukovanech byl poprvé využit v roce 1997.

Při maximálním výkonu všech čtyř bloků se podle Třebíčského deníku z věží odpaří asi kubík za sekundu. V zimním období stačí pro dosažení požadovaných parametrů chladicí vody tři chladicí věže na dva bloky. Energetici tak mohou nyní jednu věž odstavit. „Práce na vnitřním plášti však musí zvládnout do začátku prázdnin, v průběhu kterých bude věž opět zprovozněna a práce budou probíhat na vnějším plášti. Do věže proto technici nainstalují speciální čistící zařízení, kterému přezdívají pavouk,“ vysvětlil Deník.

Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka je srovnání s čištěním stěn pomocí závěsných plošin tato varianta výrazně rychlejší a bezpečnější. Na věži pracuje 40 až 60 lidí specializujících se na výškové práce. Dukovany se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče a jedná se o první jadernou elektrárnu na území Česka. Pro její potřeby byla vybudována Vodní nádrž Dalešice, která patří k největším na Moravě.

Scroll to Top