Rozsáhlé protipovodňové cvičení v Praze

blank

Jak je metropole připravena na velkou vodu ukáže v září další velké protipovodňové cvičení. Uskuteční se v Braníku, Podolí, na Novém Městě a na Smíchově. Cílem akce je prověřit připravenost záchranných složek a techniky pro případ povodně. Cvičení se v hlavním městě koná každým rokem s výjimkou toho, pokud Prahu povodeň opravdu nezasáhne.

„Cvičením bude ověřena funkčnost a dostatečnost techniky pro stavbu zábran, správný postup montáže a demontáže mobilních zábran a stav pevných bariér. Na pravém břehu Vltavy se cvičení bude konat v Braníku, v Podolí a na Výtoni. Na levém pak město prověří připravenost v oblasti Hořejšího nábřeží, u Karlova mostu a u Úřadu vlády ČR,“ píše blesk.cz.

Ochrana proti velké vodě se v centru Prahy začala budovat koncem 90. let a celková délka všech pražských protipovodňových opatření včetně zemních valů, betonových stěn i mobilního hrazení je více než 19 kilometrů. Mobilní zábrany pak měří zhruba sedm kilometrů.

V létě 2002 velká voda v Praze zatopila desítky čtvrtí a desítky tisíc lidí musely opustit své domovy. Pod vodou byly stanice metra, zoo. Povodeň poničila řadu památek. Škody byly vyčísleny na 27 miliard korun. O jedenáct let později udeřila voda na metropoli, byť v menší míře, znovu. Tehdy způsobila škody zhruba za 2,2 miliardy. Zaplaveny byly Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy část Trojy a Císařského ostrova.

Protipovodňové bariéry vybudované v letech 2002 až 2012 vyšly Prahu na téměř čtyři a půl miliardy. Jednou ročně se jejich technický stav prověřuje. Podle meteorologů hrozí záplavy v souvislosti se suchem znovu. Půda je totiž tak vyschlá, že pokud by přišly plošné extrémní přívalové deště, nestačila by vodu absorbovat.

Scroll to Top