Modernizace JE Temelín za 1,5 miliardy

blank

ČEZ letos plánuje v jaderné elektrárně Temelín 180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun. Kromě několika inovací chce posílit i bezpečnost. Práce budou energetici provádět hlavně při odstávkách: odstávka prvního bloku začne 1. března, druhý blok přeruší výrobu ve druhé polovině června. Obě by měly trvat dva měsíce. Média o tom informovalo vedení elektrárny.

Během odstávky druhého bloku zahájí energetici dvouletou rekonstrukci blokových výměníkových stanic, ve kterých se voda určená pro vytápění Týna nad Vltavou a elektrárny připravuje na správnou teplotu. Stanice budou mít o 40 procent menší výkon. „Původní ohříváky byly dimenzovány na mnohem větší tepelný výkon, ke kterému jsme se nikdy nepřiblížili. Očekáváme i nižší spotřebu elektřiny,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Za významnou investici také označil opravu potrubí, které propojuje chladicí věže s oběma strojovnami. Temelín rovněž posílí systém fyzické ochrany. Nainstaluje nové kontrolní vstupy, mechanické zábrany a kamery. V roce 2020 by navíc mohl z Temelína vést do Českých Budějovic horkovod dlouhý 26 kilometrů. Instalován by měl být podél hlavní silnice z Týna nad Vltavou metr pod zemí. Stavba za 1,3 miliardy korun by patřila k nejvýznamnějším akcím v historii českého teplárenství.

Mezinárodní auditory zajímaly v Temelíně kanalizační systémy

Jaderné elektrárny Temelín i Dukovany splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí. Takový byl v prosinci závěr mezinárodní kontroly auditorů Det Norske Veritas GL. Temelínská elektrárna ekologický certifikát drží nepřetržitě od roku 2004. „Kontrolovali jsme čistírnu odpadních vod, čistírnu zaolejovaných vod a v Býšově záchytnou nádrž pro dešťovou kanalizaci. Celkově má Temelín vodní hospodářství na velmi vysoké úrovni. Navíc ho průběžně zlepšují. Příkladem jsou úpravy, které by v blízké budoucnosti mohly přinést i úsporu vody,“ zhodnotil vedoucí týmu z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas GL Vlastimil Pejčoch.

Ročně ČEZ v Temelíně do oblasti ochrany životního prostředí investuje desítky miliónů korun. „Ochrana životní prostředí je důležitou součástí provozu jaderných elektráren. Proto i tuto oblast neustále zlepšujeme. V Temelíně je takovým příkladem modernizace čistírny odpadních vod. Ta je aktuálně ve zkušebním provozu a naostro by měla fungovat začátkem příštího roku,“ uvedl konkrétní příklad ředitel elektrárny Jan Kruml.

Scroll to Top