Pražská ZOO připravuje modernizaci čistírny vody

blank

Od otevření nového pavilonu hrochů jsou v ZOO patrné problémy s kvalitou vody. Kvůli špatné filtraci je zakalená a hroši v ní nejsou vidět. „Pokud vše půjde bez komplikací, doufáme, že rekonstrukční práce budou dokončeny na podzim,“ sdělila Helena Petáková z pražské zoo. Čistírna se nachází v areálu pavilonu hrochů.

V současnosti je připravována projektová dokumentace, následovat bude stavební řízení a řízení na výběr zhotovitele. Dlouhodobým tématem je také nedostatečné ochrana oblasti před velkou vodou. Ta způsobila v roce 2002 škody za čtvrt miliardy korun. Tehdy chránil zahradu val z 90. let, který byl dimenzovaný na dvacetiletou vodu. Povodňovou vlnu ale nezadržel v roce 2002 ani o 11 let později, kdy napáchala voda padesátimilionovou škodu. Při povodních před 17 lety přišlo o život několik zvířat.

Pražská zoologická zahrada v Troji byla založena před 87 lety. První návštěvníky uvítala 28. září 1931. Od té doby se zařadila mezi nejnavštěvovanější místa v Praze. Areál loni přivítal 1 427 491 lidí. Byl to třetí nejlepší výsledek za dobu existence zařízení.

Ilustrační foto 

Scroll to Top