Naplněnost Plumlovské přehrady je 54 procent

blank

Plumlovská přehrada nabízí v současnosti zajímavou podívanou. Nízký stav vody odhalil její břehy i hráz mezi dvěma původními rybníky. Na vině je počasí. Široce diskutovaným tématem v souvislosti s přehradou je také výstavba cyklostezky. 

„V současnosti je naplněnost zásobních prostor plumlovské přehrady asi 56 procent. Na aktuální stav má velký podíl extrémní loňské sucho a slabý přítok, který přetrvává i do dnešních dnů. Klíčové pro plnění vodní nádrže bude jarní tání, vývoj dešťových a sněhových srážek do konce zimy, ale samozřejmě také hydrologická situace v průběhu jara a léta,“ vysvětlil tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Přehrada se v posledních dnech pokryla ledem, ale před vstupem na ni vodohospodáři varují. „Ledová vrstva může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena, a hrozí tak i při menším zatížení prolomení , při vstupu na plochu je tedy nutno dbát zvýšené opatrnosti a sledovat, zda je tloušťka ledu dostatečná. Vstup představuje vždycky riziko je na vlastní nebezpečí,“ uvedl Petr Chmelař.

Cyklostezka kolem přehrady by se mohla začít stavět v červnu 2019

Roky diskutovaná cyklostezka má spojit Plumlov s Mostkovicemi. Její stavba by měla začít v červnu. Místní si od projektu za 16 milionů korun slibují, že k přehradě přivede více rekreantů. Realizaci blokoval spor o pozemek. Přehrada také dlouhodobě bojovala se sinicemi. Nyní si čistou vodu bez nich udržuje větší část sezony, ačkoliv museli hygienici loni v srpnu opět vyhlásit zákaz koupání.

Stavbu cyklostezky připravuje Plumlov tři roky. Objevil se však nečekaný problém s vlastnictvím jednoho pozemku. Ty už jsou ale všechny vykoupené nebo smluvně ošetřené. Ačkoliv je přehrada po modernizaci, tak se k ní turisté vrací jen pozvolna. Cyklostezka povede od letního kina u Mostkovic na Prostějovsku po levém břehu Plumlovské přehrady až k Podhradskému rybníku. Její součástí bude také skoro čtyři metry vysoká gabionová zeď, sedmdesát metrů dlouhá lávka nad vodou a zelený pás na obou stranách trasy.

 Cyklostezku vyhlížejí místní podnikatelé. „Přehradu to pomůže zatraktivnit, pokud se zde bude dát jezdit na kole nebo na inlinech. Lidé se sem nepůjdou jen vykoupat, ale mohou si i zasportovat v přírodě. To bude velký bonus. Je lepší jet k vodě a k lesu, než po stezce někde po rovině. Určitě to velmi vítáme,“ řekl například provozovatel zdejšího letního kina Pavel Ošlejšek. Plumlovská přehrada se nachází asi 3 kilometry od Prostějova a patří k nejstarším přehradním nádržím v České republice. Její objem je pět a půl milionu kubíků.

Foto, zdroj: Prostějovský deník 

Scroll to Top