Bobři se rozšířili také na brněnské přehradě

blank

Kromě intenzivnějšího výskytu na Osoblažsku, se bobři rozšířili i na Brněnské přehradě. Lidé zde stále častěji objeví okousané kmeny stromů. Přítomnost hlodavce v blízkosti Brna potvrzují odborníci. „Bobři byli u přehrady uměle vysazeni před patnácti lety. Jejich počty tam od té doby rostou,“ uvedl zoolog Jiří Šafář.

Situaci s bobry monitorují vodohospodáři z Povodí Moravy. „Dospělí jedinci mohou stavbou hrází způsobit rozlití vody do okolí. Podmáčený terén pak ničí například silnice,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Lesy města Brna zatím problémy spojené s jejich výskytem podle mluvčí Jindry Pazderkové nezaznamenaly. Odborníci větší počet těchto zvířat vítají. „Kácením stromů bobři brání odtoku vody z krajiny,“ vysvětlil zoolog Šafář.

„Pokud se jedná o lokality, kde nehrozí nebezpečí ohrožení života nebo majetku, není důvod do přirozeného prostředí bobrů zasahovat. Například lokalita u Slezských Rudoltic je i pro správce toku novum a bude na posouzení příslušného orgánu ochrany přírody a vodoprávních orgánů, jak s tímto případem naloží,“ uvedla pro Deník mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Scroll to Top