SOVAK ČR k monitorování objemu a složení odlehčovaných vod

blank

V plném znění publikujeme nové stanovisko SOVAK ČR.

Zákon č. 113/2018 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, zavádí nové povinnosti pro provozovatele odlehčovacích komor na ČOV na měření objemu odlehčovaných vod a monitoringu jejich složení. Ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě ze dne 20. 12. 2018: „Žádné zvyšování vodného a stočného není nutné, aneb demagogie SOVAK pokračuje“, která je dostupná zde, vyslovilo názor, že: „Novelou požadovaný monitoring množství i kvality těchto vod v odlehčovacích komorách představuje náklady zcela minimální a bude se v plném rozsahu týkat pouze asi 130 největších ČOV v ČR.“

Pohled SOVAK ČR je však naprosto odlišný a s tvrzením Ministerstva životního prostředí nemůže souhlasit. Naprostá většina odlehčovacích komor, které byly vystaveny a zkolaudovány dle stávajících platných norem a předpisů, není v současné době na nové povinnosti zařízena. Zajištění měření bude v mnoha případech vyžadovat značné stavební úpravy a investice do přístrojového vybavení. Také monitoring složení odlehčovaných vod vyvolá dodatečné investiční i provozní náklady, jejichž výše závisí na podmínkách, které stanoví příslušný vodoprávní úřad v nově vydávaném povolení k nakládání s odpadními vodami.

Právě povolení k nakládání s odpadními vodami musí provozovatel od 1. 1. 2019 zajistit nejen pro samotnou ČOV, ale i pro odlehčovací komory na ČOV. Je zřejmé, že nová povinnost měření objemu a složení odpadních vod přináší pro vlastníky a provozovatele odlehčovacích komor dodatečné náklady. Výši stočného nelze v ČR stanovit libovolně, ale podléhá regulaci formou věcně usměrňovaných cen. Ministerstvo financí stanovuje v Cenovém výměru na každý rok oprávněné náklady a způsob výpočtu přiměřeného zisku, které lze do výpočtu výše vodného a stočného zahrnout. Výše uvedené náklady spojené s měřením objemu a složením odlehčovaných vod lze jednoznačně považovat za oprávněné a řada provozovatelů tak tyto náklady do výše stočného promítne.

Ing. Oldřich Vlasák
ředitel SOVAK ČR

Scroll to Top