Dvůr Králové stále neví, jestli postaví čistírnu

blank

Ani po několika letech ve Dvoře není jasné, jaký bude další vývoj čištění odpadních vod. V současnosti tak splašky tečou do čistírny soukromého vlastníka. S ním má radnice dlouhodobé spory. Dvůr ale plánuje za 151 milionů korun postavit novou čistírnu odpadních vod. O dotaci požádal Operační program Životní prostředí, ze kterého může získat až 64 procent uznatelných nákladů.

Situace s čištěním vody ve městě je komplikovaná. Nová čistírna je dimenzovaná pro 17 tisíc obyvatel a podle Helbicha má dostatečnou kapacitu pro další rozvoj města v dlouhodobém horizontu včetně možnosti připojení průmyslové zóny, jejího okolí a dalších lokalit. Stavba čistírny by měla také vyřešit problémy způsobované přívalovými dešti v ulicích Luční a Vojanova a na Hrubých lukách.

Před několika lety se spor na východě Čech vyhrotil do takové míry, že majitel čistírnu jednoduše odstavil a město vypouštělo dva dny splašky do Labe. Obě strany byly potrestány pokutou a přislíbily, že se podobný útok na životní prostředí nebude opakovat.

Ve věci bude klíčový výrok soudu, který má zaznít v půlce ledna. Jestliže justice uzná nárok správce čistírny, společnosti Evorado, jako oprávněný, bude muset město zpětně doplatit desítky milionů korun za čištění vody. Podle revizního posudku by tak částka za období od 29. června 2005 do 31. prosince 2013 mohla činit až 80 milionů korun, což by výrazně mohlo ovlivnit plány radnice.

„Podle výsledku soudního jednání bychom se totiž mohli vrátit k rozhovorům s vlastníkem, zda by byl ochotný nám čistírnu prodat a případně za kolik, nebo zda nám zůstává jako jediná varianta stavět vlastní čistírnu,“ řekl královédvorský starosta Jan Jarolím.

Ilustrační foto 

Scroll to Top