V Novém Strašecí si za stočné nepřiplatí

blank

V Novém Strašecí na Rakovnicku se nebude měnit stočné. Obyvatelé města nadále zaplatí za kubík stočného 38,84 korun. Rozhodli o tom radní na základě kalkulace předložené provozovatelem kanalizační sítě ve vlastnictví města, Technickými službami Nové Strašecí.

Významným a dlouhodobým tématem je ve městě dostavba sedmi kilometrů kanalizace, kolem které se objevila řada sporů. Původní zadané výběrové řízení muselo být zrušeno kvůli nesrovnalostem v nabídce. Město vypsalo nové. V roce 2016 vedení obdrželo na dostavbu kanalizace ze Státního fondu životního prostředí dotaci ve výši pětasedmdesáti procent uznatelných nákladů. Předpokládá se, že by se měly pohybovat kolem 110 milionů korun. Hotovo musí být do roku 2020.

Výstavba kanalizace se rozdělí do několika etap. V optimálním technickém stavu navíc není čistírna odpadních vod z devadesátých let minulého století pro 5 000 obyvatel, ale pro její rozšíření město nemá kapacity. Zcela nová čistírna pro 7 000 obyvatel proto bude stát směrem na Čelechovice. Její vznik uleví obyvatelům nových domů. Na ni se poté napojí i obec Loděnice. Na dotaci mělo Nové Strašecí nárok díky tomu, že převzalo kanalizační řád do své správy.

Scroll to Top