Voda z nové úpravny pro Písek poteče od ledna

blank

Nová úpravna vody na Hradišti v Písku je hotová. V těchto dnech probíhají laboratorní zkoušky a se začátkem nového roku by měla voda zamířit do sítě. Podle místostarostky Petry Tramborové aktuální výsledky ukázaly hraniční hladinu hliníku, který se do vody běžně přidává. Podle Tramborové se jen musí doladit množství.

Laboratorních zkoušek proběhne více, a pokud jich vyjde dobře několik po sobě, pustí se voda do sítě. Podle vodohospodářů může změna vody způsobit v potrubí dočasnou chemickou reakci a tím například zhoršenou kvalitu vody v některé lokalitě, což vedení města nechce před Vánoci riskovat. Původní úpravna již byla odpojena a v současnosti jde do vodovodní sítě v Písku voda z Římova.

Kvůli smlouvě s Jihočeským vodárenským svazem musí město garantovat dodávku dvaceti procent vody z Římova. Podle místostarosty Ondřeje Veselého je velká výhoda, že má Písek dva zdroje vody. Jednatel Vodárenské správy v Písku Roman Honzík uvedl, že  novou úpravnu tvoří tři objekty. Samotná úpravna, čerpací stanice surové vody a jímací objekt u Otavy. Areál je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Radnice ovšem nemohla žádat na stavbu za 55 milionů o dotaci kvůli koncesní smlouvě s provozovatelem vodárenské sítě, společností ČEVAK.

 

Scroll to Top