Nádrže v Pardubickém kraji se pomalu vrací do normálu

blank

Zmírnění dopadů sucha se intenzivně zabývá Pardubický kraj. Hejtman kraje a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický nechal svolat poslední jednání tohoto orgánu v roce 2018 do sídla Českého hydrometeorologického ústavu a následně do budovy Povodí Labe v Hradci Králové.

„I přes relativně dobré srážkové úhrny posledního období jsou podzemní vody stále na velmi nízké úrovni a přehrady nejsou zdaleka naplněné. Velký problém jsem vnímal především na Pastvinách, kde se hladina dostala v krizovém období až osm metrů pod normální stav. Nyní se díky srážkám pomalu dostává zpět. Osobně doufám, že zima bude bohatá na sněhové srážky a přehradu, která je velmi důležitá pro celou oblast také z hlediska turistického ruchu, se podaří před létem naplnit. V tuto chvíli jsou pod padesátiprocentní naplněností přehrady Seč a Pařížov. Právě druhá jmenovaná přehrada se stala symbolem suchého léta, jelikož de facto zcela vyschnula,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Kraj chce kvůli suchu založit Institut environmentálních výzkumů a aplikací

Suchu a v mnoha oblastech i nedostatku vody bude kraj čelit také zřízením Institutu environmentálních výzkumů a aplikací. Jeho vznik podpořila rada kraje. Cílem institutu bude především příprava opatření, která mají pomoci regionu vypořádat se s následky sucha a zabránit jejich rozšíření, ale také organizace různých seminářů, workshopů a zajišťování osvěty.

Ilustrační foto: Vodní nádrž Seč 

Scroll to Top