Emoce kolem změny ceny vody na Turnovsku

blank

Vodohospodářské sdružení Turnov zdražuje vodu. Téměř 109 korun zaplatí od ledna například lidé na Semilsku. Proti více než tříprocentnímu navýšení se postavil Turnov, který je jedním z 22 členů sdružení. Situací se zabýval portál idnes.cz.

„Zdražení si Rada sdružení VHS odhlasovala týden před ustavujícím zastupitelstvem v říjnu. Proti byl jen zástupce Turnova a Jilemnice. Nelíbilo se nám to a nabídli jsme řešení – kompenzovat to z rozpočtu města. Rozdíl jsme chtěli dorovnat příspěvkem dva miliony korun, aby se lidem voda nezdražila. Bohužel jsme byli přehlasováni,“ uvedl turnovský místostarosta Jiří Mikula.

Podle šéfa VHS Turnov Milana Hejduka jsou dva miliony málo. Na to, aby se udrželo nastavené tempo obnovy kanalizací a vodovodů, včetně započatých vodohospodářských staveb, by podle Hejduka potřebovalo sdružení čtyři až sedm milionů korun navíc. „Nedostali jsme ani žádnou písemnou nabídku, jen přísliby. Ale je třeba si uvědomit, že VHS Turnov je spolek měst a obcí, kde je zapotřebí respektovat názor všech. A v Turnově bohužel získali pocit, že chtějí řídit VHS Turnov, protože nechtějí přiznat, že jejich sliby o tom, jak zlevní vodu, není možné splnit,“ vysvětlil Hejduk.

VHS argumentuje, že za více než tříprocentním zdražením stojí nutnost velkých investic a obnovy majetku. „Zdražování vody je nepopulární věc, ale měli jsme před sebou prakticky jen tři možnosti. První bylo vodu nezdražovat lidem a nechat rozdíl zaplatit z obecních a městských kas. Což je špatně, radnice lidem také neplatí elektřinu a plyn. Druhou možností bylo omezit rozsah našich prací, tedy by se třeba nerekonstruovala Nádražní ulice v Turnově. A třetí je, že mírně zdražíme cenu lidem,“ zdůvodnil úpravu předseda Rady sdružení VHS Turnov Hejduk.

Právě Hejduka chce vedení Turnova z pozice odvolat. „Podle nás je tempo obnovy vodohospodářských sítí vysoké, což má vliv na růst cen vody. Chceme, aby výdaje byly hospodárnější. Pan Hejduk razí jinou filozofii, a proto nemůže zastupovat ve sdružení Turnov. Chceme mít čisté svědomí vůči voličům,“ zdůvodnil snahu o odvolání předsedy starosta Turnova Tomáš Hocke.

 

Scroll to Top