Předseda SSHR Pavel Švagr: Stále víc obcí potřebuje cisterny i v zimě

blank

České obce trápí sucho, i když je zima. Kvůli nedostatku pitné vody si půjčují od Správy státních hmotných rezerv cisterny, ve kterých vodu několikrát denně dováží. Podle jejího předsedy Pavla Švagra je letošní rok v tomto ohledu rekordní.

„Od začátku letošního roku jde o 16 obcí. A na stole máme další žádosti, většinou jde o malé obce. Problém je celorepublikový. Celkem jde o třicet kusů nejrůznější techniky, většinou cisteren na vodu. Toto číslo je rekordní,“ potvrdil Švagr pro Radiožurnál. Oproti předchozím letům žádají obce cisterny i v zimě. V praxi zapůjčení funguje tak, že obec si půjčí cisternu, a pak si sama zajišťuje vodu. V zimě však sehrává důležitou roli faktor v podobě mrazu.

„Jsou to klasické cisterny, které jsou citlivé na prostředí. Pokud si ale obec zapůjčí cisternu, do které načerpá vodu, a tu pak odveze do svého vodojemu, hrozí námraza méně, než kdyby cisterna stála někde volně,“ doplnil Švagr. Ve většině případů v minulých letech sucho kompenzoval sníh. Ten však letos v adekvátním množství stále nenapadl a počet srážek je podle meteorologů velmi podprůměrný.

Sucho tak trápí například obce Šluknovského výběžku. Jedná se o Jiříkov, Mikulášovice, ale také část Varnsdorfu. Na Liberecku je nejvíce zasažen Hrádek nad Nisou. Nejhůře jsou na tom ale obce Nedašova Lhota a Nedašov na Zlínsku.

Podzimní sucho dolehlo na konci listopadu na 95 procent území České republiky. Informace zveřejnili výzkumníci z týmu InterSucho při Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky a Mendelovy univerzity v Brně. Podle Zdeňka Žaluda z výzkumného týmu extrémní sucho způsobil souběh vyšších teplot a nižších srážek. Podle závěrů navíc v Česku zůstává deficit zásob původní vláhy. V krajině chybí zhruba 20 až 40 litrů vody na metr čtvereční.

Scroll to Top