V metropoli mírně stoupne cena vody

blank

Pražané zaplatí v roce 2019 za tisíc litrů vody 89,66 korun. Cena proti roku 2018 zvýší o inflaci. Cena vody v Praze zůstane na celorepublikovém průměru.

„V ceně vodného a stočného jsou započítány veškeré náklady na služby spojené s výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod. Největší nákladovou položkou je však nájemné, které PVK hradí hlavnímu městu Praze. V roce 2019 bude činit téměř 2,5 miliardy korun a proti roku 2018 se tak zvýší o 3,9 %,“ vysvětlil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Finanční prostředky půjdou zejména na investice do vodohospodářského majetku. Miliarda je pak určena na opravu a údržbu. „Do vodohospodářské infrastruktury tak v příštím roce půjde přes tři a půl miliardy korun,“ zdůraznil Mrázek.

Praha dokončila odkup 49 procent PVK

Hlavní město zaplatí za podíl Veolii 1,754 miliardy korun. PVK inkasují podle informací zveřejněných v poslední výroční zprávě z roku 2016 z vodného a stočného asi šest miliard korun ročně, z čehož platí Praze pronájem a další prostředky míří do infrastruktury. Za investice do obnovy a rozvoje infrastruktury nese zodpovědnost magistrát.

Externí poradci magistrátu dříve uvedli, že se prostředky vložené do odkupu podílu vrátí a dividendy by měly hlavnímu městu do roku 2028 přinést nejméně tři miliardy korun. Praha ale potřebuje získat nadpoloviční podíl v PVK, aby mohla o fungování vodárenství na území města plně rozhodovat. Stoprocentně chce podnik vlastnit do roku 2028.

Scroll to Top