Vodárna Plzeň: Voda ve městě podraží jen o inflaci

blank

Od 1. ledna 2019 se mírně zvýší vodné a stočné také v Plzni. Zatímco v letošním roce činilo za metr krychlový 86,14 Kč včetně 15% DPH, v roce příštím to bude 88,38 korun. Cena se tak ve čtvrtém největším městě zvýší o dvě koruny, přesně o 2,6 %, což je míra inflace vyjádřená přírůstkem poměrného ročního indexu spotřebitelských cen k 30. červnu 2018 v porovnání s indexem k 30. červnu 2017.

„Průměrná čtyřčlenná rodina spotřebuje ročně 140 metrů krychlových pitné vody. Pokud bude mít v roce 2019 stejnou spotřebu vody, zvýšení cen o inflaci se promítne do jejího ročního rozpočtu částkou 313,60 korun. Měsíční nárůst vodného a stočného pro takovou domácnost pak představuje částku přibližně 26 korun,“ vysvětlili vodaři na portálu vodarna.cz.

Technický náměstek primátora a předseda představenstva společnosti Vodárna Plzeň Pavel Šindelář uvedl, že hlavním důvodem pro růst ceny je v Plzni zvýšení vstupních nákladů na úpravu pitné vody a odkanalizování vody odpadní.

„I přesto, že mzdy i další náklady spojené s naší činností rostou v Plzni rychlejším tempem, než představuje míra inflace vyjádřená přírůstkem poměrného ročního indexu spotřebitelských cen k 30. červnu 2018, podařilo se nám navýšení vodného a stočného udržet právě na hranici inflace spotřebitelských cen, a to při zachování dobrého hospodářského výsledku,“ vysvětlil Šindelář.

Markantní rozdíly cen vody v Plzeňském kraji

Vysoko nad ním, ale i hluboko pod celorepublikovým průměrem se pohybují ceny vody v jednotlivých lokalitách Plzeňského kraje. A to budí rozporuplné reakce. Některé obce jsou pochopitelně spokojené, jinde starostové doslova běsní. Nejlevnější vodu mají lidé v Kdyni na Domažlicku, kde stojí kubický metr vody 50,60 koruny. Protipól tvoří Kaznějov na Plzeňsku, kde platí zhruba dvakrát tolik.

Na severním Plzeňsku provozuje vodárenskou infrastrukturu Vodárna Plzeň, která za pronájem majetku musí zaplatit Vodárenské a kanalizační, nebo obcím, které na tuto společnost doposud svůj infrastrukturní majetek nepřevedly. Cenu vody proto ovlivňuje i výše nájmu.

Mnoho obcí se rozhoduje, jestli svůj vodárenský majetek vložit do Vodárenské a kanalizační. Ty, které tak učinily v roce 1994, jsou jejími akcionáři a podle smlouvy bude provozovatelem infrastruktury do roku 2027 Vodárna Plzeň.

Další obce, které infrastrukturu stále vlastní, mají s Vodárnou Plzeň jako provozovatelem smlouvu do roku 2019. Pokud však majetek vloží, automaticky se na ně bude vztahovat smlouva o provozování do roku 2027. Ostatní obce pak musí vysoutěžit nového provozovatele.

Scroll to Top