Deset milionů Novému Bydžovu na likvidaci staré ekologické zátěže

blank

Královehradecký kraj podpoří Nový Bydžov deseti miliony korun. Prostředky město využije na likvidaci staré ekologické zátěže v podobě zamořených podzemních vod. Na akci se bude kromě města podílet i Technická univerzita v Liberci. Rozhodnutí rady kraje musí schválit zastupitelé.

„Předběžná celková výše nákladů je zhruba 100 milionů korun. Královéhradecký kraj se bude podílet deseti miliony korun, město Nový Bydžov dá pět milionů korun a zbytek pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí,“ uvedl Jiří Klemt z kanceláře hejtmana. V roce 2007 v Novém Bydžově zjistili rozsáhlé znečištění podzemní vody v domovních studních karcinogenními chemikáliemi a v roce 2008 město udělalo hydrogeologický průzkum, který přítomnost škodlivých látek potvrdil.

„Snažíme se o zmírnění následků masivního znečištění chlorovanými etylény po zaniklém podniku Kovoplast v blízkosti centra Nového Bydžova. Práce na odstranění této zátěže probíhají již od roku 2007,“ uvedl radní kraje pro zemědělství a životní prostředí Karel Klíma. Podle odhadů se pod pozemkem bývalého podniku Kovoplast a v přilehlém okolí nachází 2,5 tuny chlorovaných etylénů a osm tun ropných látek.

Scroll to Top