Úspěšné testy českého zařízení na výrobu vody v poušti

blank

Systém umí vyrobit vodu ze vzdušné vlhkosti, pomocí speciálního bioreaktoru zúrodnit pouštní půdu a vodu z takzvané desikační jednotky použít pro zalévání rostlin. Projekt zvaný S.A.W.E.R. bude Českou republiku reprezentovat na prestižní výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

„Jednotlivé části nejsou neznámé – ale jako vynálezce lokomotivy si pamatujeme také až Stevensona, přestože dal dohromady díly, které byly už známé,“ řekl generální komisař české účasti na EXPO 2020 Jiří František Potužník. Zařízení několik měsíců testovali pracovníci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradě.

„Trochu nás překvapilo, že realita funguje o něco lépe než teorie. Pro provoz je potřeba o něco nižší chladicí výkon, abychom dostali stejné množství vody,“ uvedl docent Tomáš Matuška z Univerzitního centra energeticky efektivních budov.

Na jaře 2019 desikační jednotka zamíří k prvnímu zájemci, který by chtěl tuto technologii využívat mimo jiné jako zdroj vody pro napajedlo pro velbloudy. Tým vědců však musel opustit buštěhradskou laboratoř a uvolnit ji jiným projektům. „Bouráme ale pouze konstrukci komory, vzduchotechnickou jednotku, která zajišťovala klimatické podmínky pouště v laboratoři, budou dále na ČVUT využívat,“ uzavřel docent Tomáš Matuška.

Foto, zdroj: radiozurnal.rozhlas.cz

Scroll to Top