Dlouhé stráně vyrábí opět elektřinu na plný výkon

blank

Investice za téměř čtvrt miliardy korun zvýšila bezpečnost provozu Dlouhých strání, které nyní mohou vyrobit více elektřiny než dříve. Práce na instalaci nového oběžného kola i další opravy byly podle ředitele elektrárny Vítězslava Chmelaře technicky velmi náročné. Na akci se podílelo přes 120 lidí z 15 dodavatelských firem. Elektrárna je součástí Skupiny ČEZ.

„Šlo o druhou největší modernizaci ve dvaadvacetileté historii elektrárny. Nejvýznamnější byla instalace nového oběžného kola, které díky širšímu provoznímu rozsahu a vyšší účinnosti umožní vyrobit ročně až o sedm milionů kilowatthodin elektřiny navíc oproti předchozímu stavu,“ vysvětlil Chmelař.

O zakázku se primárně postarala společnost ČKD Blansko Engineering ze slovinské skupiny Litostroj Power. „Nové oběžné kolo bude mít kromě vyšší účinnosti také podstatně širší provozní rozsah a delší životnost,“ uvedl Aleš Cink ze společnosti ČEZ. Další významnou investicí byla například výroba nového vinutí rotoru generátoru TG1 a amortizéru, kterou měla na starosti plzeňská 1. SERVIS ENERGO.

Dlouhé stráně vyrobily v prosinci 2017 nejvíce elektrické energie za dobu své dvacetiletého existence. V porovnání s rekordním srpnem v roce 2016 se produkce zvýšila o pět procent na 80 893 megawatthodin. V březnu letošního roku se elektrárna dočkala i vlastní poštovní známky.

„Dlouhé stráně se po 20 letech od spuštění elektrárny staly legendou, takže si známku určitě zaslouží. Já to beru jako zadostiučinění pro všechny odborníky, kteří záměr postavit v podstatě podzemní elektrárnu uprostřed Jeseníků za minulého režimu prosadili a po roce 1989 obhájili, protože dnes je jasné, že je to energeticky, ekonomicky i ekologicky životaschopný projekt. Vydání známky je také poděkováním několika tisícovkám lidí, kteří se více než 20 let podíleli na výstavbě elektrárny v neuvěřitelně náročných podmínkách,“ řekl na jaře mluvčí Vladislav Sobol.

Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy.

Scroll to Top