Praha nechá vyčistit rybník Šeberák

blank

Návštěvníky opakovaně ohrožují sinice. Metropole proto nechá v příštím roce rybník odbahnit, což by mělo zlepšit kvalitu vody. Ze dna bude odvezeno přibližně třicet tisíc krychlových metrů bahna. Lokalita bude veřejnosti sloužit znovu za dva roky.

„Kvalitu vody zlepší také snížení množství odebírané vody na závlahy z Šeberáku, což jsme ještě více zdůrazňovali v letošním suchém létu, kdy byl vodoprávním řadem vydán zákaz odběru vody z rybníka,“ sdělil mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Při opravách nechá město opravit hráz, bezpečnostní přeliv a výpustné zařízení. Praha Šeberák odkoupila od soukromého majitele v roce 2017.

Dále se město zaměří i na Milíčovský rybník. Z něj totiž nechá odvézt zhruba sedm tisíc metrů krychlových bahna. Taky zde bude opraveno výpustné zařízení a hráz a nově bude vybudován bezpečnostní přeliv napojený na štoly v hrázi. Náklady na práce dosáhnou pěti milionů korun.

V roce 2020 Praha rovněž zmodernizuje Vokovický rybník za šest milionů korun. Letos byl v hlavním městě odbahněn Olšanský rybník a v těchto dnech kameníci dokončují obklady vypouštěcího zařízení a hráze.

Scroll to Top