Šumperk: Kogenerace stabilizuje cenu tepla

blank

Těm obyvatelům Šumperku, kteří jsou napojeni na systém centrálního zásobování teplou vodou provozovaný společností Sateza, by neměly příliš růst částky na fakturách za energie. K dlouhodobé stabilizaci cen totiž přispějí dvě kogenerační jednotky, které vybuduje a zaplatí ČEZ Energo. V regionu se také skloňuje budoucnost vodárenství, ve hře je několik variant. Před volbami se o dalším osudu nerozhodlo.

Konegerační jednotka je zařízení, v němž dochází k výrobě tepla a elektřiny. Odpadní teplo se pak při výrobě elektřiny využívá k vytápění nebo přípravě teplé vody. ČEZ Energo ve městě již pro Satezu jednu kogenerační jednotku vybudovalo. „Máme s jejím provozem velmi dobré zkušenosti. V době rostoucích cen plynu a elektrické energie stabilizovala naše výrobní náklady a přinesla další zvýšení spolehlivosti dodávek tepla,“ vysvětlil ředitel Satezy Roman Macek.

Elektřina, jež bude vyrobena v kogeneračních jednotkách, půjde z podstatné části do rozvodné sítě. „Zákazníkovi můžeme dodat levnější teplo, město navíc získá peníze z nájmu, který budeme Podnikům města Šumperka platit patnáct let,“ vysvětlil ekonomický systém fungování kogeneračních jednotek generální ředitel ČEZ Energo David Bauer.

Jaký bude další provozní model vodárenství v regionu?

K nejdiskutovanějším tématům na Šumpersku patří v posledních letech budoucnost vodárenství. Vodovodní a kanalizační potrubí a čistírny odpadních vod jsou majetkem VHZ. Akcionáře tvoří 28 obcí a měst Šumperska. Provozování infrastruktury zajišťuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost patřící do nadnárodního koncernu Suez Water. Za dva roky končí současnému provozovateli smlouva.

blank

Některé obce zpočátku volaly po založení nové provozní společnosti ve vlastnictví municipalit. Podle studie by toto řešení bylo nejnákladnější a nutně by se promítlo do vyšších cen vody. „Odborníci spočítali, že náklady na zřízení nové společnosti by činily od dvou set padesáti do tří set milionů korun. Při této částce bychom museli skokově zvýšit cenu vody zhruba o patnáct korun za kubík,“ řekl předseda představenstva VHZ Petr Suchomel. Podle něj by bylo problémem také to, že by se vyčerpaly peníze potřebné na nutné opravy i nové stavby vodovodních i kanalizační potrubí a čistíren odpadních vod.

V následujících pěti letech VHZ investuje nejméně půl miliardy korun. Akcionáři společnosti nechtějí, aby nový model vodárenství v regionu lidově řečeno odskákali lidé prudkým zdražením vody. Ve hře bude také otevřená soutěž na nového provozovatele. Ten by zajišťoval dodávky vody domácnostem od roku 2021. Vedení VHZ intenzivně jednalo se společností Suez Watter o odkoupení akcií, čímž by provoz obce získaly pod kontrolu. Koncern prodej odmítnul.

Scroll to Top