Kvůli suchu v Opočně odvolali výlov Broumaru

blank

Kolowratské rybářství odložilo výlov rybníka Broumar na Rychnovsku. Sádkami totiž neprotéká dostatek vody a ryby by do Vánoc nebylo kde skladovat.

Broumar je největší rybník Rychnovska. Rybáři ho chtěli vylovit o víkendu. „Už dva měsíce nemáme dostatečný průtok sádkami. Minimálně padesát let tady taková situaci nenastala. Výlovy odkládáme, až začne pršet,“ přiznal vedoucí jednoho z největších východočeských rybářství Václav Kalenda. Část ryb prodají nyní za nižší ceny, protože je cena kapra před koncem roku nejvyšší.

„Pokud nebudou deště, museli bychom provzdušňovat a čerpat vodu. Nedovedu si to představit. Odhaduji, že na vánoční trh dodáme o 40 procent ryb méně. Část zřejmě zůstane v rybnících,“ řekl dále Kalenda. Odložený výlov však s sebou přináší svá rizika. „Je možné, že výlov bude komplikovaný, bude déle trvat a tím bude dražší. Rybníky mohou zamrznout, a pak bychom je nevylovili vůbec. To si ani nechci připouštět,“ konstatoval Kalenda.

Například před dvěma lety zaplatili Češi v průměru za kilogram živého kapra na předvánočním trhu 85 korun – nejméně to bylo 73 korun na Vysočině. V Praze byl kapr o víc než dvacet korun na kile dražší. Nejvíce za kapry lidé zaplatili v roce 2012, kdy je kilogram přišel v průměru na 90 korun.

Od roku 2000 se v České republice ročně vyprodukuje kolem 20 tisíc tun ryb. Loni to bylo zhruba 21,7 tisíce tun, z toho téměř 18,5 tisíce tun kaprů. Polovina ryb je vyvážena do zahraničí. Obhospodařované rybníky v tuzemsku mají celkovou výměru přes 40 tisíc hektarů a členové Rybářského sdružení ČR se z toho starají o 35 tisíc hektarů.

Scroll to Top