Enormní zájem o dotaci na rybníky, ministerstvo chce alokovat další peníze

blank

Ministerský program na rekonstrukci, odbahnění a obnovu obecních rybníků měl velký úspěch. V poslední výzvě, která byla vyhlášená na konci srpna, přišlo 219 žádostí v celkové výši 668 milionů korun. Kvůli velkému zájmu jsou tak možnosti programu zcela naplněny a ministerstvo příjem žádostí ukončilo v předstihu k 23. říjnu 2018.

„Podle zkušeností z minulých výzev požadovaná částka 668 milionů korun na odbahnění, rekonstrukci, nebo výstavbu rybníků nakonec klesne, protože obcím se ji podaří snížit při výběrových řízeních. Další výzvu vyhlásí ministerstvo podle finančních možností státního rozpočtu, pokusí se z něj, právě vzhledem k velkému zájmu obcí, získat na rybníky další prostředky,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Obec může podle pravidel získat na stavbu rybníka příspěvek až 10 milionů, na jeho rekonstrukci až 2 miliony korun. Dotace se poskytuje na neprodukční rybníky, tedy na ty, ve kterých není komerční chov ryb.

„Podprogram funguje od roku 2016, dosud v něm ministerstvo poskytlo 470 milionů korun, a pomohlo tak vybudovat nebo rekonstruovat 400 rybníků. Podpora je přichystána do roku 2020 a celkem díky ní obce získají miliardu korun. Původní rozpočet programu byl přitom 600 milionů korun, zvýšení na 1 miliardu se podařilo vyjednat s ministerstvem financí,“ vysvětlil dále Bílý. Podle mluvčího je cílem programu zejména zlepšit technický stav vodohospodářských staveb, podpořit zadržení vody v krajině prostřednictvím rybníků a malých vodních nádrží.

Ilustrační foto: Postřekovské rybníky 

Scroll to Top