Modernizace úpravny v Nepomuku za 6 milionů

blank

Nepomuk získá dotaci z Plzeňského kraje. Kromě osazení vodárny výkonnějšími čerpadly dojde také na sanaci technologických kanálů a připojení nového vrtu.

„Nový vrt bude brzy připojen do systému a voda z něj bude čerpána rychlostí jednoho litru za tři čtvrtě vteřiny,“ vysvětlil nepomucký starosta Jiří Švec. V souvislosti s rekonstrukcí úpravny město upozorňuje obyvatele Nepomuka, že může dojít k dočasnému zakalení pitné vody, a to až do konce listopadu.

Plzeňský kraj by měl více monitorovat kvalitu pitné vody

S podnětem výrazněji sledovat kvalitu pitné vody na Plzeňsku přišla na jaře TOP 09. V přepočtu na sto tisíc obyvatel drží kraj nelichotivý primát v podobě výskytu rakoviny ledvin či slinivky břišní. Jestli má na nadprůměrný výskyt rakoviny ledvin a slinivky břišní v Plzeňském kraji vliv kvalita pitné vody zatím není prokazatelně doloženo.

Žhavým tématem je kvalita vody v samotné Plzni, která před třemi lety opravila za více než miliardu korun úpravnu vody na Homolce, a podle krajského i městského zastupitele Jiřího Šnebergera dopadly testy ve městě výborně. Ty se však nedělají v některých menších městech v kraji.

„Plzeňský kraj by měl sehrát roli vizionáře a koordinátora. Není přece smyslem si do Plzně nechat téct, nechci říct stoku, ale vodu, která je občas někde přečištěná, a pak utratit miliardu za vodárnu, abychom ji zbavili všech škodlivin,“ sdělil Právu lékař Richard Pikner.

Kraj letos investuje do vodohospodářské infrastruktury. V roce 2018 přispěje obcím na budování kanalizací a vodovodů 70 milionů korun. Jedná se o jednu z největších položek v historii kraje.

Ilustrační foto 

Scroll to Top